Årets beste journalistikk om sport. Send inn bidrag!

Faget vårt inneholder mange sjangere og teknikker. Men blinkskuddet vil alltid sitte. Foto: NTB

Til høsten skal vi hedre den beste journalistikken om sport i Norge. Gå i arkivet og finn deres beste bidrag. Her har dere kategoriene og fremgangsmåte.

Premisser: Vi skal hedre den beste sportsjournalistikken i Norge og inspirere til utvikling av faget vårt. Vi ønsker å speile bredden i hva sportsjournalistikk er og leverer på og hylle god journalistikk innafor fagfeltet sport. Fokuset er ikke vinneren, men den gode journalistikken som leveres landet rundt.


Periode: Bidrag publisert fra og med 1. september til og med 31. august vurderes til prisutdeling på SPORTS AWARDS-konferansen i Bergen hver høst. Årets dato for seminar og fest i Bergen er 26. oktober.


Nominasjon: Styret - eller til den/de styret delegerer oppgaven til - må aktivt motivere og oppfordre til å nominere arbeid til prisene i god tid før 1. september hvert år. Frist for innlevering av bidrag er 1. september hvert år, men kandidater kan få utsatt frist etter avtale med styret. Bidrag sendes med en kort begrunnelse til styret@sportsjournalistene.no - merk eposten med: BIDRAG SPORTS AWARDS <ÅRSTALL/ÅRSTALL>. Skriv navn (og funksjon) på de som har jobbet med bidraget og merk hvilken kategori dere ønsker å nominere til.


Jury: Styret - eller den/de styret delegerer oppgaven til - skal gå gjennom alle innsendte bidrag og levere sin innstilling til styret som tar endelig beslutning på vinnerne. Styret ønsker primært å delegere jury-oppgaven til eksterne, men det skal alltid være en representant fra styret i juryen. Juryen skal skrive en begrunnelse for hver vinner i hovedkategoriene. 


Diplomer: Det kan deles ut diplomer til bidrag som utmerker seg i hver kategori, eller som utmerker seg i en åpen kategori utover hovedprisene. 


Premie: Vinnerne får Sportsjournalistenes diplom og inngraverte statuett. 


Offentliggjøring: Vinnerne offentliggjøres på den årlige SPORT AWARDS-konferansen i Bergen hver  høst. Styret skal opprette en samleside på sportsjournalistene.no for å vise fram vinnere, diplom-mottakere og evt. nominasjoner, til inspirasjon for alle medlemmer og interesserte. 


PRISENE

Dagbladet, her ved Bernt Jakob Oksnes og John Rasmussen, vant hovedprisen i fjor. FOTO: Erik Johansen

Hovedprisene 


Årets sportsjournalistiske arbeid skal deles ut til et bidrag som har vært med å sette eller prege dagsorden i internasjonal eller nasjonal målestokk. Det kan gå til ett enkelt arbeid (reportasje, dokumentar, nyhetsavsløring, portrett, kommentar eller liknende) eller til en større dekning (mesterskap, artikkelserie, temaserie, grave-arbeid eller liknende).

Arbeidet kan være i form av hele spekteret vi leverer på: Tekst, video- eller radioproduksjon, podkast, TV-serie, web-TV, nyhetsinnslag, studiosendinger - eller noe mer utradisjonelt. Vi ønsker nominasjoner som gjenspeiler mangfoldet av sjangere sportsjournalistikken representerer.


Årets lokale sportsjournalistiske arbeid skal deles ut til et bidrag som har vært med å sette eller prege dagsorden lokalt i publikasjonens nedslagsfelt. Det kan gå til ett enkelt arbeid (reportasje, dokumentar, nyhetsavsløring, portrett, kommentar eller liknende) eller til en større dekning (mesterskap, artikkelserie, temaserie, grave-arbeid eller liknende).

Arbeidet kan være i form av hele spekteret vi leverer på: Tekst, video- eller radioproduksjon, podkast, TV-serie, web-TV, nyhetsinnslag, studiosendinger - eller noe mer utradisjonelt. Vi ønsker nominasjoner som gjenspeiler mangfoldet av sjangere sportsjournalistikken representerer.

Årets sportsfotografiske arbeid skal deles ut til et visuelt bidrag som står særlig fram - enten i form av et stillbilde, en bildeserie eller levende bilder. I denne kategorien skal det visuelle være bærende i seg selv eller kunne stå selvstendig. Vi kårer både årets bilde og serie.


Bidrag der kombinasjonen mellom bilder/video og tekst eller andre fortellerteknikker er viktigst (som en helhet), kan nomineres i kategorien «Årets sportsjournalistiske arbeid». Hvis dere er usikre, kan det nomineres i begge kategorier - og merk i så fall nominasjonen med dette, så plasserer juryen bidraget der de anser at det passer best.


Blant kriteriene juryen vil se på i sin helhetsvurdering er:
* Metode
* Engasjement og rekkevidde (i ulik målestokk alt ettersom publikasjonens nedslagsfelt - internasjonalt, nasjonalt, lokalt)
* Viktige eller overraskende avsløringer eller nyanser
* Fortellerteknikk - herunder språk, visuelt uttrykk, ulike virkemidler og teknisk håndverk
* Faglig dypdykk eller særlig god formidling av sportsfaglige elementer
* Særlige innovative grep
* Særlige grep for å inkludere leserne/seerne (relasjonelle grep)

Bidraget som vinner kan stå særlig fram på ett punkt eller ha en kombinasjon av flere kriterier. Juryen tar også imot bidrag som på selvstendig grunnlag fremhever kvalitet på punkter som ikke er listet opp her. Bidraget kan være løst av en enkeltperson eller i et samarbeid med flere, og la det komme fram i nominasjonen hvem/hvordan det er jobbet med bidraget.

I tillegg har juryen mulighet til å kunne dele ut diplomer til arbeid som reportere/fotografer har utmerket seg med utover dette. For eksempel noe som setter større fokus på innholdet i den journalistikken vi produserer hver dag.


Øvrige priser


Årets nyhetsdekning 

Årets lokale nyhetsdekning


Blanke nyheter som har engasjert, skapt endring og/eller debatt, satt dagsorden, svart på samfunnsoppdraget eller avslørt/avdekket kritikkverdige eller andre viktige forhold. Kan være formidlet med tekst, lyd eller tv/web-tv, i en kombinasjon eller på andre mer utradisjonelle vis. 


Årets sportsreportasje

Årets lokale sportsreportasje


Bak fasaden, tett på, god fortellerteknikk. Ta med leseren/lytteren/seeren dit de ikke selv kan komme. Gi innsikt, kunnskap, vekke følelser. Dette kan være en klassisk reportasje, et portrett eller en annen fortelling som på ulike måter står ut fra den løpende nyhetsdekningen og terminlistene. Kan være formidlet med tekst, lyd eller tv/web-tv, i en kombinasjon eller på andre mer utradisjonelle vis. 


Årets TV-konsept


Kan være enkeltstående eller en større helhet. Visuell formidling og god fortellerteknikk, leken redigering, spennende bruk av profiler (interne eller eksterne). Her ser vi etter noe som står ut fra den løpende, visuelle sportsdekningen som følger terminlistene, og som best lot seg løse med levende bilder, enten på lineær TV, web-TV, en kombinasjon eller på andre mer utradisjonelle flater.


Årets TV-øyeblikk


Det kan ha oppstått helt ut av det blå eller vært nøye regissert. Uansett skal det være et øyeblikk som blir husket og som på en eller annen måte har satt spor. Det kan ha skjedd på lineær TV, web-TV eller på andre flater. 


Årets sportsdokumentar og/eller programserie 


En større produksjon med en klar idé, som går tett på, bak fasaden, avdekker, underholder, overrasker, gjør et dypdykk i en tematikk eller på andre måter skaper en helhet. Kan være enkeltstående eller historiefortelling over flere episoder. Kan være på linær TV, web-TV eller andre flater. 


Årets aktualitetspodkast eller -radioprogram

Årets underholdningspodkast eller -radioprogram


Et programkonsept eller en historiefortelling med lyd som enten går inn i nyhets- og aktualitetssjangeren eller i underholdningsjangeren. Kan være enkeltstående, et fast program eller en serie. Kan være radio eller podkast. 


Årets redaksjonelle sportskonsept og/eller nyvinning (åpen klasse)


Her kan man nominere bidrag som ikke passer inn i de øvrige kategoriene. Her ser vi etter nyvinninger, utradisjonelle grep, snakkiser, inspirerende bruk av teknologi, spennende samarbeid, brukerinvolvering, events eller annet. Kan være formidlet med tekst, lyd eller tv/web-tv, på en scene, i en kombinasjon eller gjerne på andre mer utradisjonelle vis. 


Hederspris


Årets hederspris: Styrets egen pris for å hedre enkeltpersoner som har gjort en særlig innsats for sportsjournalistikken gjennom sitt virke. Her er det verken nominasjonsprosess eller ekstern jury. Styret skriver begrunnelsen for utdelingen. 


PS. Fjorårets vinner av årets sportsjournalistiske arbeid, Dagbladet, gikk som kjent også til topps i AIPS internasjonale kåring.