Akkreditering

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

 

Om akkreditering

Vi får mange spørsmål om akkreditering, så vi har samlet de vanligste her for å gi deg et lynkurs i akkreditering.

Alle sportsarrangement av en viss størrelse – både her i Norge og internasjonalt – krever at du som sportsjournalist søker om å få dekke det. Det er også viktig at du søker innen fristen.

Når du skal dekke slike arrangementer, er akkreditering nødvendig for at du skal få gjort jobben din. Uten akkreditering kan du måtte dekke for eksempel en landskamp på Ullevaal stadion fra tribuneplass.


Hva er akkreditering?

Store norske leksikon beskriver akkreditering som «en tredjeparts aksept av at en organisasjon oppfyller spesifiserte krav og har kompetanse til å utføre spesifiserte oppgaver».

Oversatt til sportsjournalistisk er akkreditering den godkjennelsen du får av arrangøren til å være tilstede på et sportsarrangement for å jobbe redaksjonelt. Det innebærer blant annet tilgang til å overvære arrangementet, samt å intervjue, gjøre opptak eller fotografere etter bestemte retningslinjer under blant annet pressekonferanser, pressetreff, mixed zone, på pressetribune eller i arbeidsrom for pressen.

Akkreditering er absolutt nødvendig for å få gjort en god jobb


Hvordan får jeg akkreditering?

Normalt oppgir arrangøren hvordan de ønsker at du søker om akkreditering. Den informasjonen finner du på nettsidene til arrangementet eller ved å kontakte pressekontakt eller andre hos arrangøren. De store redaksjonene får også tilsendt e-post med informasjon. Tilhører du en liten redaksjon eller jobber som frilanser, er det ikke sikkert du står på en slik e-postliste. Uansett er det viktig at du søker innen oppsatte frister!

I mange tilfeller er det nok å sende en e-post til presseansvarlig hvor du skriver at du ønsker akkreditering. Husk da å oppgi hvem du jobber for.

Andre ganger må du fylle ut et nettskjema eller registrere deg i en database. Arrangøren krever som regel en bekreftelse fra arbeidsgiver, for eksempel sportsredaktøren, dersom de ikke kjenner til deg fra før. Noen krever også arbeidsprøver.

Dersom du er selvstendig eller frilanser og ikke jobber for en redaksjon, kan et medlemskap i Sportsjournalistene være bekreftelsen arrangøren trenger. Vær oppmerksom på at dersom du ikke har noen oppdragsgiver, kan det hende du vil få avslått søknad om akkreditering. Avslag kan skyldes plasshensyn, for eksempel på pressetribunen eller i mixed zone.


Hvor/hvordan henter jeg min akkreditering?

Et akkrediteringsbevis er gjerne et laminert lite skilt du henger rundt halsen eller en klistrelapp du fester på klærne dine. Det må være synlig til enhver tid.

Beviset hentes som regel på arrangementstedet før det starter, og du må ofte legitimere deg hos en pressekontakt eller administrator på vei inn. På større arrangement, særlig internasjonalt, kan du måtte hente akkrediteringsbeviset dagen før eller enda tidligere. Noen ganger må de også hentes på egne steder. Spør om du lurer!


Hva skjer om jeg ikke bruker en akkreditering eller ikke dukker opp?

Det er god skikk og bruk å gi beskjed så tidlig som mulig hvis du ikke får brukt akkrediteringen. Da kan andre få din plass. Det er også god skikk og bruk å ikke søke om akkreditering du eller redaksjonen sannsynligvis ikke får bruk for, eller å opplyse om at du tar et forbehold om du skal dekke arrangementet når du søker.


Kan jeg sende inn akkreditering selv eller må sjefen min gjøre det?

Du kan stort sett sende inn selv. Dersom arrangøren krever en særskilt bekreftelse fra sjefen eller oppdragsgiveren din, gir de som regel beskjed om det.

Uteblir du/dere gjentatte ganger, kan det får konsekvenser for framtidig akkreditering.


Hva med store mesterskap? Er det egne regler for OL, Fotball-VM og den slags?

For store internasjonale mesterskap, som OL og Fotball-VM, tildeles det kvoter for antall journalister, tv-team, fotografer og lignende per nasjon.

I Norge er det Sportsjournalistene som forvalter kvotene og melder inn hva de norske redaksjonene har behov for. Dersom det ikke blir gitt kvoter nok til at alle som ønsker akkreditering kan få det, er det styret i Sportsjournalistene som fordeler plassene Norge er tildelt.


Er det akkreditering på absolutt alle sportsarrangement?

Nei. Mindre, lokale arrangementer krever ikke alltid akkreditering, men det er greit å sjekke i god tid. I noen tilfeller kan det også være mulig å få akkreditering selv om fristen er gått ut. Ta eventuelt kontakt med presseansvarlig og/eller arrangør for å sjekke.


Hva betyr det at et arrangement er rettighetsbelagt?

Vær oppmerksom på om arrangementet er rettighetsbelagt. Det kan bety at det finnes restriksjoner på blant annet fotografering og videoopptak.

De store sportsarrangementene har som regel en rettighetshaver, som har kjøpt rettighetene til å sende, produsere og/eller filme fra mesterskapet, stevnet eller kampen. Det har også blitt mer vanlig at mindre arrangement, som fotball i lavere divisjoner, barneturneringer, mesterskap i mindre idretter, blir kjøpt opp av for eksempel lokalavisen.

Rettighetshaver vil som regel nekte andre å sende direkte og/eller filme fra arrangementet, og kan også sette restriksjoner på hvor man kan stå å fotografere. De vil kanskje også sikre seg de første aktuelle intervjuene, spesielt om det er i forbindelse med en direktesending. For eksempel har rettighetshaver for Eliteserien i fotball i Norge sikret seg retten til å intervjue spillere og trenere på tv før de går videre til mixed zone og blir tilgjengelig for øvrig presse.


Må jeg være fast ansatt for å få akkreditering?

Nei, ikke nødvendigvis. De fleste sportsarrangement av en viss størrelse (nasjonalt) vil nok likevel sette krav til at du har en oppdragsgiver. Dersom du skriver en privat blogg om fotball, vil du ikke være garantert en plass på pressetribunen (som akkreditert) på landskamper på Ullevaal stadion, for eksempel.

Om arrangøren er i tvil, kontakter de ofte styret i Sportsjournalistene før de avgjør om vedkommende får akkreditering eller ikke. Husk også at presseakkreditering er for redaksjonelt arbeid, ikke kommersielt arbeid.

 

Kan jeg nektes akkreditering om jeg har søkt i tide?

Ja, dersom du ikke oppfyller kravene til uavhengig, redaksjonelt arbeid, kan du bli nektet akkreditering. Plassmangel kan også være en grunn til å ikke få akkrediteringen du ønsker.

Dersom du tidligere har brutt arrangørens regler for akkreditert presse, for eksempel ved å gå ut av pressesonen uten lov, kan det virke negativt for å få akkreditering av samme arrangør en annen gang.

Arrangøren skal dog ha en god begrunnelse for å nekte sportsjournalister akkreditering. Om du mener deg urettmessig behandlet, bør du kontakte styret i Sportsjournalistene, så vi kan hjelpe deg.

 

Hva er sesong-akkreditering?

En sesong-akkreditering som gir deg tilgang til alle kamper eller konkurranser for sesongen. For eksempel er det enkelte klubber i Eliteserien som gir sesong-akkreditering til alle hjemmekampene sine. Da trenger du ikke å søke akkreditering kamp for kamp, men kun én gang i starten av sesongen.